Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZPĚT NA TITUL

ZPĚT NA OBSAH

Téma 7 - Který na nebe vstoupil

 

Úvod

Ježíš vystupuje na nebe a posílá svého Ducha, aby zpřítomňoval v církvi všech dob a zemí jediné zjevení, které lidem přinesl Kristus, aby bylo živé a účinné v mysli každého jednotlivce.

Pane Ježíši Kriste, prosíme, abychom se  po Tvém Nanebevstoupení skrze Tvou milost snažili žít podle tvého učení a tak mohli být přijati do nebeské blaženosti na místa, která jsi nám připravil.

Odkud proudí život plný zdatnosti a síly, plný ducha a dobroty? Ježíš nám prozradil tajemství svého života: V každé době vyhledával blízkost svého Otce a to mu dávalo sílu! „Nejsem nikdy sám, neboť Otec je stále se mnou.“ (J 16,32).

O to se musíte také vy pokoušet. Zůstaňte s Bohem, hledejte blízkost Boha, zůstaňte spojeni s Bohem v modlitbě, v prosbě, ve vděčnosti, lásce i pomoci. „Kdo zůstává v lásce, ten zůstává v Bohu.“

Co je příčinou, že lidé dnes ztratili svou víru a v lásce se stali chladnými? Příčinou této duchovní slabosti je, že se dnes lidé opírají především o hmotné hodnoty. Hledají peníze a majetek, chtějí vlastnit a vládnout, chtějí stále víc, ale jen věci pomíjející, stávají se otroky mamonu. Osvoboď se od toho! Jinak budeš jako oni, bez Boha a bez lásky. „Žít prostě a moudře.“  Přijmi jako heslo: „Žij s Bohem, potom budeš žít již nyní v nebi. I když se budeš muset vzdát mnohého. Bůh ti všechno bohatě nahradí.“

 

Vlastní modlitba růžencového tajemství

Věřím v Boha…

Otče náš…

Zdrávas Maria, milosti plná, Pán s tebou; požehnaná ty mezi ženami a požehnaný plod života tvého Ježíš,

1.   který se čtyřicet dní ukazoval učedníkům a vykládal jim o Božím království. (Sk 1,3)

2.   který se odloučil od apoštolů, zatímco jim žehnal. (L 24,51)

3.   kterého vzal oblak apoštolům z očí. (Sk 1,9)

4.   který byl vzat do nebe. (Sk 1,11)

5.   který je po Boží pravici a ujímá se nás. (Ř 8,34)

6.   který přijde právě tak, jako ho apoštolové viděli odcházet. (Sk 1,11)

7.   který řekl: „Odcházím, abych vám připravil místo.“ (J 14,2)

8.   který řekl: „ V domě mého Otce je mnoho příbytků.(J 14,2)

9.   který řekl: „Já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa.“ (Mt 28,20)

10. který  je stejný včera, dnes i na věky. (Žd 13,8)

Svatá Maria, Matko Boží, pros za nás hříšné nyní i v hodinu smrti naší. Amen.

Sláva Otci…

 

K zamyšlení

Po zmrtvýchvstání Krista nastala pro všechny velká změna života. Několikrát se jim Ježíš zjevil a dokonce s nimi pojedl. I když apoštolové, učedníci a zbožné ženy neznali další vývoj, cítili, že nebyli oklamáni a toužebně očekávali další setkání s Ježíšem v nové zvláštní formě.

Přišel den nanebevstoupení a ti, kteří byli s Ním, věděli, že nastává nové období. Toto poslední setkání s Ježíšem, který se jim zjevoval v oslaveném těle, bylo pro ně dojemné, ale i bolestné, neboť věděli, že je to rozloučení. Tuto událost prožívali ve velikém úžasu a dalším očekávání.

I pro nás je Kristovo Zmrtvýchvstání a Nanebevstoupení životně důležité. A s postupujícím vývojem světa se přibližujeme, podle příslibu, k opětovnému příchodu našeho Pána ve slávě. Z tohoto příslibu můžeme čerpat velkou sílu k vytrvalosti v dobrém životě a sílu k dennímu obrácení.

Bylo by užitečné, abychom se i my nechali vést prostřednictvím Panny Marie, jak to činili apoštolové. Mějme radost, že jsme obdrželi dar víry v Krista a můžeme jako apoštolové svým životem a apoštolskou činností přinášet radostnou zvěst dalším lidem.

V našem životě prožíváme též různá rozloučení, mnohdy plná smutku, ale nesmíme zapomenout, že tato rozloučení jsou dočasná a v nebi se opět s našimi milými shledáme a budeme žít věčnou blaženost.

 

Témata k povídání:

-  Žiji pro nebe, nebo se nechávám omezovat „časností“ našeho života na zemi?

-  Co pro mě znamená společenství s nanebevstoupeným Kristem?

-  Umím se radovat?

   Věčný otče, děkujeme Ti za Kristovo nanebevstoupení, které i  nám dává naději a jistotu, že jednou i my můžeme být vzati do nebeské blaženosti.

 

Apoštolský list Rosarium Virginis Mariae (Jan Pavel II)

-  Církev růženci vždycky připisovala zvláštní účinnost, když této modlitbě v chórové recitaci a vytrvalé praxi svěřovala nejzávažnější problémy.

-  V okamžicích, kdy se zdálo být ohroženo samotné křesťanství, bylo překonání nebezpečí přičítáno síle této modlitby a růžencová Panna byla velebena jako přímluvkyně záchrany.

-  Růženec je modlitbou ze své podstaty směřující k míru. Je totiž založen na kontemplaci Krista, jenž je Kníže pokoje a „náš pokoj“ (Ef 2,14). Kdokoli se snaží vstřebávat Kristova tajemství - a právě to je cílem růžence - osvojuje si tajemství míru, jež potom činí svým životním programem.


Don Bosko a Panna Maria

Jednou, když Don Boskův dům zasáhl blesk, tak se modlil: „Děkujme, děkujme Bohu a jeho přesvaté Matce. Zachránili nás před velikým nebezpečím. Běda, kdyby byl dům chytil. Kdo by se zachránil?“ A v těchto prvních chvílích nemyslel na nic jiného, než aby všichni poklekli před obraz Panny Marie a pomodlili se Loretánské litanie. Potom přišli za dobrým otcem klerici, aby se přesvědčili, že se mu nic nestalo. Bylo to již potřetí, co takto zasáhl blesk a mělo to velké následky. Don Bosko však odpověděl: „Tato milost, kterou nám Panna Maria prokázala, je jednou z největších milostí. Proto jí poděkujme z celého srdce.“

 

Modlitba na závěr

Tam, kam jsi vstoupil po svém nanebevstoupení, toužíme být s tebou, Ježíši Kriste. Cílem našeho života je nebe. Po něm toužíme, a proto se na své cestě životem namáháme a vedeme duchovní boj, aby v našem životě vždy vítězilo dobro nad zlem. Dej, ať nás naděje na věčný život s tebou nezklame, a posiluj nás v našem duchovním snažení. Prosíme i za všechny naše zemřelé, přijmi je k sobě do svého nebeského království.

 

Lidé se mně často ptají, jestli se modlím růženec. Myslí si, že já, jako moderní kněz, co jde s dobou, to přenechávám bigotním ženským. Modlím se ho každý den a rozjímám při něm. Růženec mám nesmírně rád. Modlím se ho na malém kulatém růženci, je to praktičtější a přitom nenápadné.

Guy Gilbert, francouzský kněz 


ZPĚT NA TITUL

ZPĚT NA OBSAH