Jdi na obsah Jdi na menu
 


don-angel-fernandez-artime-sdb.jpgHLAVNÍ  PŘEDSTAVENÝ

don Ángel Fernández Artime SDB

 

 

Ángel Fernández Artime se narodil roku 1960 v Gozón-Luanku ve španělské Asturii. První sliby složil 3. září 1978, věčné sliby 17. července 1984. 4. července 1987 přijal kněžské svěcení. Akademické vzdělání ukončil licenciátem z filozofie a pedagogiky a magisterskou zkoušku složil z oboru pastorální teologie.

Ve španělské salesiánské provincii León (Kastilie) byl odpovědný za pastoraci mládeže, pracoval jako ředitel střední školy v Ourense, působil jako člen provinciální rady a jako zástupce provinciála. Od roku 2000 do roku 2006 byl provinciálem v Leónu.

Nový hlavní představený salesiánů má také světové zkušenosti. Byl členem výboru pro přípravu 26. generální kapituly salesiánů v roce 2008, roku 2009 byl jmenován představeným jihoargentinské provincie. Tuto úlohu zastával dodnes – podílel se mimo jiné na slučování několika jihoargentinských provincií do jednoho regionu. Je znám tím, že se vždy opíral o velkou pomoc laiků.

Při výkonu funkce jihoargentinského provinciála se často setkával také se současným papežem Františkem, který jako kardinál Jorge Mario Bergoglio působil jako arcibiskup v Buenos Aires. Třebaže byl 23. prosince 2013 jmenován provinciálem nové jihošpanělské salesiánské provincie, do tohoto úřadu už nenastoupí, protože se stal hlavním představeným Salesiánů Dona Boska.

Hlavní představený: Na ramenou dvou velikánů

 

Hlavní představený o budoucnosti salesiánské kongregace

 

Hlavní představený salesiánů don Artime bude kardinálem