Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZPĚT NA TITUL

ZPĚT NA OBSAH

Téma 3 - Kterého jsi  v Betlémě porodila

 

Úvod

Ježíšovo narození učinilo člověka schopným odpovědět Bohu, který ho  chce povznést k důstojnosti přivlastněného dítěte, k obrazu a podobnosti se svým Synem, aby se v něm zjevila sláva.

Panno Maria, prosíme, ať na tvou přímluvu u Boha přijímáme s láskou narození dětí a respektujeme společenské zákony a máme lásku ke skromnosti.

Když se Ježíš narodil, byl to počátek velké rodiny Božích dětí, těch, kteří byli zachráněni a vykoupeni obětí Božího Syna. V té rodině Bůh je náš Otec, my jsme jeho synové a dcery a k sobě navzájem jsme bratřími a sestrami.

Ale v mnoha rodinách vládne nesvár, jeden pro druhého nemá čas, nikdo nemá o druhého zájem. Nedovedou si říci vlídné slovo. To je strašný život. Chceš-li, aby se tvá rodina změnila, musíš napodobovat příklad chudé rodiny z Betléma.

Co to znamená pro Tebe?

Modli se za svoji rodinu! Mluv se svou rodinou tak, jak spolu mluvili Josef, Maria a Ježíš. Nehledej svůj prospěch, ale snaž se, aby ostatní byli spokojeni. Buď ústupný, snášenlivý, hledej pokoj a svornost. Potom i uprostřed chudoby pocítíš velikou vnitřní radost, která je známkou rodiny Boží.

 

Vlastní modlitba růžencového tajemství

Věřím v Boha…

Otče náš…

Zdrávas Maria, milosti plná, Pán s tebou; požehnaná ty mezi ženami a požehnaný plod života tvého Ježíš,

1.   s kterým jsi šla do Betléma, abyste se s Josefem dali zapsat. (L 2,5)

2.   pro kterého neměli místa. (L 2,7)

3.   kterého jsi porodila v Betlémě judském. (Mt 2,1 )

4.   kterého jsi zavinula do plenek a položila do jeslí. (L 2,7 )

5.   který byl tvým prvorozeným synem. (L 2,7)

6.   při jehož narození andělé chválili Boha. (L 2,13 )

7.   kterému se přišli poklonit pastýři. (L 2,16)

8.   kterému mudrci z východu přinesli dary. (Mt 2,11)

9.   po kterém Herodes pátral, aby ho zahubil.  (Mt 2,13)

10. kterého jsi s Josefem zachránila útěkem do Egypta. (Mt 2,14)

Svatá Maria, Matko Boží, pros za nás hříšné nyní i v hodinu smrti naší. Amen.

Sláva Otci…


K zamyšlení

Na příkaz anděla odchází Josef s Marií do Betléma. Trpělivě a pokorně přijímají vůli Boží a přes potíže zdolávají dalekou cestu. V Betlémě, v nočním tichu, v nejnuznějších podmínkách, se narodil Spasitel světa. Panna Maria, která toužila po slíbeném Vykupiteli, byla poctěna, že ona byla vyvolena stát se jeho matkou. A i když přichází těžkosti, trpělivě je snáší, pevně věří, že Bůh má vše pod kontrolou a ví o každém utrpení člověka a také jaký pozitivní význam to pro něj má. Na příkladu Panny Marie vidíme, že po obtížné cestě z Nazareta do Betléma, po beznadějném hledání noclehu odchází pokojně a poslušně s Josefem do jeskyně za městem a tam se v tichu svaté noci narodí Spasitel. Připomeňme si, jak jedná dnešní člověk, když je pověřen nějakým úkolem. Předně chce mít zajištěny všechny náležitosti ke splnění vlastního úkolu. Dále chce mít zajištěn prospěch z plnění úkolu. A když vlastní průběh naráží na nečekané překážky, začne být netrpělivý, hledat příčiny komplikací u druhých lidí a obviňovat je, popřípadě obviňovat i Boha z obtížné situace.

Uvědomme si, že Bůh po nás mnohdy žádá nějaké jednání nebo přijetí určité situace, a nám se nechce tuto výzvu přijmout, protože není nijak lákavá a zdůvodňujeme to mnoha argumenty, na nichž může být i něco pravdy.

Dovedli bychom klidně přijmout strádání cestou a hledání ubytování v Betlémě nebo bychom Boha obviňovali, že pro svého Syna vytvořil tak špatné podmínky? Neztráceli bychom důvěru v Boha a Jeho plány? I nám se nyní stávají podobné situace a nechce se nám je přijmout, neboť zapomínáme, že nám je Bůh připravil pro naše zdokonalení a naši radost a slávu. Josef byl velmi zarmoucen, protože spoléhal na lidi, ale nepropadal vzpurnosti a beznaději. Dovedeme a chceme těšit lidi, kteří trpí a jsou zarmouceni, jak to dělala Maria, i když ona sama měla nárok na útěchu?

Připomeňme si, že nakonec po utrpení v nejubožejších podmínkách se Marii a Josefovi dostalo čisté a hluboké radosti z narození dlouho očekávaného Vykupitele. Bůh své sliby dodržuje, i když my svým nezájmem o jejich naplnění zpožďujeme a bráníme jejich uskutečnění.

 

Témata k povídání

-  Umíme pravdivě pojmenovat to, co nám schází v našich rodinách?

-  Jsme schopni a ochotni být vstřícní k druhým bez očekávání stejného chování k nám?

-  Umíme najít všechno to, co je v našem životě zbytečné, ale čeho se nedokážeme vzdát?

-  Zkusme se vžít do životní situace Svaté rodiny a najít všechno, co by nám bránilo jednat tak, jak jednal Josef s Marií.

Panno Maria, děkujeme ti za příklad důvěry v Boha který tě těsně před narozením Syna vyzval k Dlouhé cestě do Betléma.

Apoštolský list Rosarium Virginis Mariae (Jan Pavel II)

-  Od mých mladých let měla tato modlitba v mém duchovním životě vždycky důležité místo.

-  Modlitba růžence mě provázela ve chvílích radosti i v okamžicích zkoušek. Svěřil jsem do ní mnohé starosti a našel jsem vždy útěchu. Před čtyřiadvaceti lety, 29. října 1978, sotva po dvou týdnech od mého zvolení Petrovým nástupcem, jsem se vyjádřil takto: „Růženec je moje oblíbená modlitba. Je vskutku nádherná! Nádherná ve své jednoduchosti i hloubce.“

-  Nejdůležitějším motivem pro důrazné doporučování růžence je skuteč-nost, že tato modlitba je nesmírně cenným prostředkem podpory věřících v úsilí o kontemplaci křesťanského tajemství, kterou jsem doporučil v apoštolském listě Novo Millennio Ineunte jako opravdovou a správnou „pedagogiku svatosti“. Ta vyžaduje, aby křesťanství vynikalo v prvé řadě „uměním modlitby”. Zatímco v současné kultuře plné protikladů vyrůstají nové potřeby spirituality vyvolávané i vlivy jiných náboženství, existuje více než kdy jindy naléhavá nutnost, aby se naše křesťanská společenství stala „autentickými školami modlitby“.

 

Don Bosko a Panna Maria

Když šel don Bosko do semináře, řekla mu jeho maminka: „Když jsi přišel na svět, zasvětila jsem tě Panně Marii, když jsi začal studovat, doporučila jsem ti úctu k této naší Matce. Teď ti doporučuji, abys byl celý její. Měj rád kamarády, kteří ji uctívají. A když se staneš knězem, vždy doporučuj a rozšiřuj úctu k Panně Marii.“ Na tato slova Don Bosko nikdy nezapomněl.

 

Modlitba na závěr

Početí a zrození nového člověka. Jaká je to krása, Bože. Jaké tajemství tvé lásky. Jak veliká posvátnost každého jednoho života. Kéž všichni lidé chápou, že pánem a garantem každé lidské osoby jsi ty sám. Kéž všichni mají úctu ke každému životu. A prosíme, ochraň Bože tento svět před těmi, kteří s lidským životem nezodpovědně manipulují a nejrůznějším způsobem ho zneužívají.

 

Vzácné výroky o svatém růženci

Růženec je nebeský prostředek, který vzdaluje od nás spravedlivý Boží hněv.

 Řehoř XII

Bezpochyby je víc prostředků, jak si zajistit mateřskou ochranu Panny Marie. Jsme však přesvědčeni, že růženec je nejlepším a nejučenějším ze všech prostředků.                                       Lev XII

Povězte svým kněžím, aby se mnoho modlili. Dokud se papež nepomodlil růženec, neskončil jeho den.     Pius XI

Růženec je, nebo může být, modlitbou prostých duší. Ale i nejvznešenější duše se ho s radostí modlily a modlitba růžence je přivedla k nejvyššímu stupni kontemplativní modlitby. Otec de Ravignam


ZPĚT NA TITUL

ZPĚT NA OBSAH