Jdi na obsah Jdi na menu
 


sv. Marie Romero Meneses

6. 11. 2009

Krátký životopis

Narodila se 13. ledna 1902 v Granadě v Nikaragui v rodině španělských přistěhovalců a podobně jako jejím 7 sourozencům se jí dostalo dobrého rodinného zázemí a vzdělání.

Ve 12 letech vstoupila do školy Dcer Panny Marie Pomocnice a s velkou zálibou se zde mimo jiné věnuje hudbě a kreslení. V 18 letech uskutečňuje své dřívější rozhodnutí zasvětit se Bohu.

V institutu FMA složila v roce 1923 první sliby a po věčných slibech odešla v roce 1931 do San ObrazekJosé na Kostariku. Působí ve škole, v noviciátě, ale její hlavním polem působnosti se stávají nejchudší děti a mladí. S velkou důvěrou v Pannu Marii Pomocnici vytvořila sociální dílo, za které ji vláda později jmenovala čestnou občankou národa: založila dílo oratoří na periferii města, rozdělovala jídlo, připravovala odborné kurzy pro vzdělávání dívek, zajišťovala jejich zaměstnání. Dala základ zdravotnickým zařízením, pomohla vybudovat vesničku pro ty, kteří byli bez přístřeší, stála u vzniku školy sociální orientace, sdružení pro pomoc lidem v nouzi a v San José postavila kostel.
Kromě toho pořádala velké množství duchovních cvičení. Jejím hlavním každodenním úkolem však bylo těšit lidi v jejich nejrůznějších těžkostech, přijímat je, naslouchat jim, zvát je k Neposkvrněnému srdci Panny Marie.

Zemřela 7. července 1977.

Dne 14. dubna 2002 ji Jan Pavel II. prohlásil za blahoslavenou.