Jdi na obsah Jdi na menu
 


2009

4. 5. 2009

________________________________________________

NMnM loděnice

________________________________________________

Víkend pro matky a dcery Rychnov nad Kněžnou

Matky+dcery-RK_Hanja
Matky+dcery-RK_Hana

________________________________________________

Sliby-Zlín

________________________________________________

Východočeská duchovní obnova ASC

V sobotu, 7. listopadu 2009, proběhla dle celoročního plánu východočeské "radky" ASC ve stacionáři sv. Františka v Rychnově nad Kněžnou duchovní obnova ASC pro celé Východní čechy. Přednášejícím byl P. Jiří Štorek.


Bylo to moc pěkně připraveno, včetně veškeré organizace, duchovních i světských požitků. Velmi pěkné bylo i společné vyvrcholení a mše s mládeží rychnovského vikariátu ve farním kostele sv. Havla. Mládež organizovala totiž ve stejný den na faře také společné setkání s pestrým programem. Bylo moc pěkné, že P. Petr Stejskal a P. Jiří Štorek zakončili obě setkání společnou mší za doprovodu staronové rychnovské mládežnické kapely Lo3 ("Lotři"), za nazvučení kostela a osobní asistence Michaela Holase z Lanškrouna, zakladatele a vedoucího rokové kapely Michael. Prostě to nemělo chybu. Jediné, co nás velmi zarmoutilo a mrzelo, byla ta skutečnost, že duchovní obnovy se za celé Východní čechy účastnilo sice téměř celé Podorlické společenství, ale z ostatních společenství pouze Láďa Peterka a manželé Pohorští. K tomu asi těžko něco dodat...
Roman Barabáš     http:www.ascczech.cz
 

 

 
Duchovní obnova VčASC - Rychnov

________________________________________________

MS Kostelec s Kájou

________________________________________________

Formační víkend proběhl

Vydáno dne 21. 09. 2009
Taky neradi slyšíte slovo „formace“ v každé větě? Jste úplně normální! Přesto se o víkendu 18. – 20. září se setkali zodpovědní (dříve rádci) za formaci z jednotlivých místních společenství a často i koordinátoři, aby společně se zástupci provinciální rady a hlavně s milými hosty prožili nabité dny ve slunečném Jeníkově na Vysočině.

Loňský první ročník byl zaměřen na počáteční formaci a rozpoznání povolání a ten letošní postoupil k trvalé formaci.
Na celý víkend si pro nás udělali čas provinciál salesiánů P. František Blaha a P. Pavel Kuchař, který právě za trvalou formaci bratrů salesiánů zodpovídá. Oba nás svými sobotními přednáškami na velmi dobré úrovni uvedli do tématu. Abychom mohli o jednotlivých aspektech trvalé formace diskutovat, rozdělili jsme se podle zájmu do pracovních skupin. A právě debata ve skupinách o různých zkušenostech z celé země a hledání podstatného byla asi pro každého tou nejplodnější částí celého pobytu.
Dalšími hosty byly ženy. Niterné večerní slůvko měla připravené Hanka Koudelková, FMA a v neděli se dostala ke slovu zástupkyně spolupracovníků za Slovenska Darina Cierniková.
Snad jsme se posunuli v pochopení trvalé formace a toho, co pro svůj růst ve společenstvích můžeme dělat, alespoň o kousíček dál. Závěry pracovních skupin si určitě provinciální rada nenechá pro sebe, i když jsem přesvědčen, že radostná atmosféra a prožité společenství jsou na papíře těžce sdělitelné.
Pavel Janek
Formační víkend - Jeník

________________________________________________

Seminář Rozum - náboženství - laskavost - Kobylisy

Je sobota 4 hodiny ráno, zvoní budík, vstávat se mi vůbec nechce, ale pokud hned nevyskočím ujede mi vlak. Venku je nepříjemné chladno, ale slib, který jsem sobě i organizátorům semináře dala už na Jeníku loni na formačním víkendu, musím splnit! Mám obavu i toho, jestli se budu dobře orientovat v pražských MHD.
Dorazila jsem včas. Seminář byl zahájen mší svatou cebrovanou otcem Janem Vyhnálkem. Odměnou mi bylo, jak už to na celoprovinciálních akcích bývá, milé shledání s mnoha známými naší salesiánské rodiny. Přednáška dr. Šturmy o grafologii Jana Boska byla opravdu poutavá a zajímavá. Mnohým z nás odhalila nové skutečnosti Janovy osobnosti. Druhou přednášku, na téma Pedagogický pohled na preventivní systém, přednesl Mgr. Kuchař SDB, který porovnal své životní pedagogické zkušenosti se systémem Dona Boska v aplikaci na dnešní mládež. Ve třetí přednášce se otec Jan Vyhnálek zaměřil na individuální přístup každého jednotlivého vychovatele s důrazem na to, abychom se při své práci s mládeží nechali vést Duchem svatým.
Po obědě nastala pracovní část setkání, při které jsme se všichni navzájem představili a prezentovali jsme svoji úlohu ve výchově mládeže. Odkud jsme, v jaké organizaci působíme, jaký je charakter naší činnosti a také, co vlastně od tohoto setkání očekáváme.
Celý seminář se nesl ve velmi přátelské a otevřené atmosféře. Mimo dobrého pocitu a hezkých zážitků jsem si přivezla mnoho stránek popsaných poznámkami, které teprve teď doma začínám zpracovávat a věřím, že budou mým průvodcem v práci s dětmi a mládeží při všech aktivitách, které vykonávám.
Manželům Gutovým a všem případným dalším lidem, kteří zabezpečovali seminář náleží vřelé díky. Pán ať vám všem žehná a přízeň Svatého Ducha ať vás provází.
Seminář RNL - Kobylisy

________________________________________________

V sobotu 16. května se v Salesiánském středisku mládeže v Pardubicích setkali na svém Festivalu činovníci, dobrovolníci a příznivci Salesiánského hnutí mládeže z klubů z celé republiky.
Letos poprvé bylo partnerem akce Sdružení salesiánů spolupracovníků, kteří se svými malými a většími dětmi, a někteří i se svými vnoučaty, rozšířili řady účastníků. V Pardubicích jich byly bezmála tři stovky. Cílem této celorepublikové akce bylo setkání členů klubů Salesiánského hnutí mládeže (SHM), sdílení zkušeností, nápadů, společná zábava a prezentace aktivit i navenek – akce je otevřená pro veřejnost. Pro všechny, kdo se přišli podívat a pobýt, byla připravena pestrá nabídka činností, které si mohli malí i velcí vyzkoušet.
Akci jsme zahájili mší svatou celebrovanou Markem Sklenářem a koncelebrovanou Jindřichem Čápem za doprovodu rockové skupiny Michael. Musím, říct, že mládež byla nadšená, pro nás dospělé to byl nezapomenutelný zážitek.
Pak už následovala přehlídka pódiových vystoupení z jednotlivých klubů – pantomima, tanec, loutkové divadlo i divadlo živé venku na travnatém hřišti, malování karnevalových obličejů, premiérově si děti mohly vyzkoušet nafukovací horolezeckou stěnu, shlédnout ukázky historického šermu, soutěživí a sportovně zdatní zájemci hráli volejbalový turnaj, v budově střediska i venku probíhaly současně workshopy – výroba dřevěných hraček a modelování z těsta, zdobení lahví drátem, pletení košíků, malování na sklo, a na v přednáškových místnostech diskuze s pracovníky Křesťanské pedagogicko-psychologické poradny z Prahy a neformální debaty o všem možném.
Lákadlem, které vonělo po celém areálu, bylo prasátko, které se od rána peklo v rohu hřiště, o dobrou náladu, hudbu a slovní doprovod se po celý den starali skvělí moderátoři a Rádio Ruprecht. Nevadil ani drobný déšť na začátku akce, počasí se umoudřilo a odpoledne bylo krásné slunečné. Domů jsme se rozjížděli naplněni pěknými zážitky v kruhu salesiánské rodiny a s tím, že na příští festival určitě zase přijedeme a vezmeme s sebou své známé a kamarády.
Bohumila Holeňová ASC, Valašsko
Mše svatá
Program

________________________________________________

 

Přijali jsme pozvání na sváteční pátek 8.5.2009 do klubu SHM v Kostelci nad Orlicí. Vedou ho manželé Hájkovi, kteří současně docházejí do našeho MS, kde požádali o vstup do formace.
Klub provozuje mimo jiné oddíl rytířů a dvorních dam. V den pozvání pořádali "Svatojiřský turnaj". Bylo to pro nás téma dost vzdálené a tak jsme se zvědavostí očekávali, jak budou vypadat jednotlivé disciplíny turnaje. Vrh kopím na draka, život v  divočině, kvintána, šerm, lukostřelba, truvérství, dějeprava nebo vrh polenem.
Jak jsme si to užili je vidět na fotkách. Byl to pro nás velice úchvatný zážitek. Háječci, díky vám a vašim rytířům a dvorním dámám. Těšíme se, že se s vámi setkáme na festivalu SHM v Pardubicích tutu sobotu 16.5.2009 v plné zbroji.

Svatojiřský turnaj

________________________________________________

Dny salesiánské spirituality jsou již minulostí, ale v našich vzpomínkách ještě dlouho zůstanou a my z nich můžeme čerpat pro na ši spiritualitu.
Našim vzpomínkám mohou napomoci fotografie a těm kdo tam nebyli mohou přiblížit skvělou atmosféru, která v Kroměříži panovala. Jsou dokumentem o dětech zapálených do hraní divadla, zpívající a tančící mládež a soustředěné obecenstvo při poutavých přednáškách o našich mladých svatých.
Celému týmu, který tuto akci připravoval a zajišťoval patří díky, které neĺze ani slovy vyjádřit. Bylo to vše moc krásné, poučné a úžasné. Máte poklad v nebi.
Těšíme se na příští DSS.

DSS - Kroměříž - HaM J
DSS - Kroměříž - Peterka
DSS-ZEFFYRINO NAMUNCURA
PR-Kroměříž-PR

________________________________________________

SHM-národní rada

________________________________________________

PR_Lipiny

________________________________________________

PR_Líšeň

________________________________________________

DB_Kukleny

________________________________________________

MS_Rokytnice

________________________________________________

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář