Jdi na obsah Jdi na menu
 


Formační plán

2011

 

 

Obrazek

 

Uctívej Pannu Marii

Don Bosco

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

 

Úvod pro formační plán na rok 2011

„Všichni jednomyslně setrvávali v modlitbách spolu se ženami, s Ježíšovou matkou Marií a s jeho příbuznými“ (Sk 1,14). Růženec je modlitbou, která líčí Marii v jejím spojení s Kristem a jeho vykupitelským posláním. Zároveň je to modlitba k Marii, k naší nejlepší přímluvkyni u jejího syna. Konečně je růženec modlitbou, v níž hovoříme s Marií zvláštním způsobem, tak jako se apoštolové společně s ní modlili ve večeřadle, když se připravovali na seslání Ducha sv. (Jan Pavel II.)
Bylo to v roce 2002, kdy papež Jan Pavel II. rozšířil růženec  o tajemství světla, který tak doplňuje rozjímání o životě Krista po nalezení v chrámu do úzkosti v Getsemanské zahradě. „Já jsem světlo světa…“ říká o sobě Kristus, „…kdo mě následuje, nebude chodit v temnotě, ale bude mít světlo života“ (Jan 8,12).
Často se ocitáme v situacích, kdy nevíme jak dál, nevíme jak se rozhodnout, nevíme jak vhodně promluvit. Hledáme, a přesto nenacházíme. Tolik potřebujeme v našem životě světlo, a tak málo hledáme zdroj, který nám ho může dát. Příliš spoléháme na vlastní síly, na vlastní schopnosti, a možná právě proto tak často zůstáváme v koncích.
Pokusme se změnit tato naše selhávání skrze poctivou a pravidelnou modlitbu růžence, skrze ochotu se měnit, tak jak to po nás požaduje Ježíš v našem každodenním životě. Buďme za to nejenom vděčni, že víme, kde můžeme nalézt světlo, zdroj, z kterého můžeme čerpat, ale také to dělejme. Je až úžasné, jak zázračně to funguje, někdy téměř okamžitě, jindy zas po dlouhých dnech, měsících plných temnoty a nejistoty, ale nakonec vždy, když vytrváme, nalezneme světlo, povzbuzení a životní jistotu.


 

Vaše provinciální rada

 

 

Použitá literatura:

 Přednášky pátera Dismase od kapucínů na téma: Tajemství světla

P. Jan Balík: Objevit tajemství růžence

Salesiani Don Bosco, České katolické společenství Vídeň: Modli se denně Růženec

František Mráček: Růženec Panny Marie

 _______________________________________________

1  Apoštolský list papeže Jana Pavla II. Tertio millenio adveniente

 2  Memorie biografiche di Don Giovanni Bosco - římská číslice označuje číslo svazku, následující číslo strany - odstavce